VIII. Budapest, Orczy út 31. szám alatti Önkormányzati lakóépület

A Corvin-Szigony Projekt Lakásprogramjának keretében a Józsefvárosi Önkormányzat meghívásos tervpályázatot írt ki önkormányzati bérlakások létesítésére. A pályázat célja alacsony építési és fenntartási költségű, de minőségi, környezetbe illeszkedő, korszerű lakások kialakítása volt az itt élő alacsony jövedelmű lakosság számára. Ezen a területen régóta folyó rehabilitáció az épített és természeti környezet minőségi megújításával a helyi lakosság megtartását és új lakók letelepedését kívánta elősegíteni.

A tervezési terület egy viszonylag keskeny és mély foghíjtelek, mely a kerület távlati céljai közt szereplő, Orczy útra merőleges új utca megnyitásával majdan sarokhelyzetbe kerül. A tervezésnél figyelembe vettük mind a jelenlegi, mind a tervezett állapotot. Ennek megfelelően egy L-alakú beépítést tartottunk szerencsésnek, ami mindkét helyzetre érzékenyen reagál.

A tervezett épületben szintenként hat, összesen harminc darab szociális bérlakás található, melyek az első emelet udvari traktusában egy orvosi rendelővel egészülnek ki. A lakófunkció és a rendelő funkcionális értelemben és megközelítésüket tekintve is elválasztott rendszert képeznek. Az épület lábakon áll, a vasbeton pillérváz rasztere a lakások méretéhez igazodik, lehetőséget adva a kisebb méretű lakások összevonására is.

Az épület homlokzatain a környező tűzfalak hangulatát visszaidéző klinker burkolatú felületek egyszerű, élénk színű vakolt síkokkal váltakoznak. A lépcsőház téglafala a hagyományos pincefalakkal megegyező átlyukasztott megjelenésű.

projekt: Corvin-Szigony Projekt Lakásprogram, Szociális bérlakások / megrendelő: Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat / bonyolító: RÉV8 Józsefvárosi és Városfejlesztési Zrt. / kivitelező: HÉROSZ Építőipari Zrt. / alapterület: 1.640 m2 / Beruházás értéke: 300 MFt / hely / VIII. Budapest, Orczy út 31. / idő: 2005-2008