Átrium 1 - 128 lakásos társasház

A megépült épület első üteme a Pesti Házak Zrt. által elindított ingatlanfejlesztésnek. A helyszín a XIII. kerület belső részén, a Lehel tértől északra, a Lehel utca - Tüzér utca – Lőportár utca – és Dévai utcák által határolt telektömb északi sarkán található. A tervezési program az első ütemre vonatkozóan társasház tervezése volt irodákkal, üzletekkel és mélygarázzsal. A Megrendelő szigorú kötöttségként írta elő a lakásstruktúrát, melytől eltérni minimális mértékben engedett.

A saroktelek, illetve a beépítési paraméterek egy L alakú beépítésre adtak lehetőséget. A tömb belseje felé az első emelet szintjén egy tetőkert készült, teraszos lakásokkal övezve. Az épület két szint magas bejárata a sarokhoz közel, a kisebb forgalmú Lőportár utcára került. A tömegalakítás építészetileg érzékeny pontjai a hegyesszögű sarok kezelése, illetve a későbbi fejlesztési ütemeket előkészítő és egyben meghatározó szomszédos telkek felé történő csatlakozások kialakítása volt. A belső térben lehetőség adódott egy, a társasházaknál megszokottakhoz képest kissé nagyvonalúbb módon kialakított 6 emelet magasságú belső átrium megépítésére a függőleges közlekedőrendszer mellett. A legfelső szint üvegtetője a nap jelentős részében várakozásokat felülmúló mértékben világítja meg a belsőt.

Az épületben a szigorú beruházói igényeknek megfelelően többségében másfél és kétszobás, kisebb számban két és félszobás illetve garzon, a legfelső szinteken néhány kétszintes, nagyobb alapterületű lakást terveztünk. Mivel a tervezett lakásstruktúra alkalmazkodott a piaci igényekhez, az értékesítés is sikeres volt.

építészet: Bánáti+Hartvig építésziroda Kft., M Építész Iroda Kft
vezető tervezők: Hartvig Lajos DLA, Molnár Csaba DLA
tervezők: Halmai Dénes, Szentkuti Viktor, Matheidesz Sára, Villányi Norbert, Sikter Bálint, Bencsik Gábor, Kopasz László
projekt: Átrium társasház, hely: Budapest, XIII. Tüzér utca – Lőportár utca sarok, beruházó: Pesti Házak Zrt., kivitelező: Bausystem Kft., bruttó szintterület: 16.800 m², beruházás értéke: 1.900MFt, idő: 2007-2009