Edelény, Polgármesteri Hivatal átalakítása és bővítése

A Polgármesteri Hivatal  II. világháború előtt épült épülete több ütemű bővítés során nyerte el jelenlegi formáját. Bár a ház kívülről látszólagos összképet mutat, az eredeti épület építészeti minőséget az utólagos bővítések teljesen elrontották, egy rendkívül gazdaságtalanul üzemeltethető, nagy alapterületű hivatal alakult ki, méltatlan ügyfélforgalmi terekkel, alulméretezett, illetve túlméretezett irodai egységekkel. A funkcionális problémák mellett az épület műszaki állapota sem megfelelő, valamint jelenlegi formájában mozgássérültek fogadására alkalmatlan.

A tervezés során kiemelten fontosnak tartottuk az ügyfélbarát kiszolgálás tereinek megteremtését és egy többfunkciós terem létrehozását, melynek segítségével a hivatali épület szorosabban tud bekapcsolódni a városi életbe is. A cél az volt, hogy gazdaságos, tömör, jól üzemeltethető épületet hozzunk létre, illetve hogy a felújítás és bővítés során az épület folyamatos működését biztosítani lehessen. A régi bővítések utolsó ütemét elbontva, egy új épületszárny kialakításával az U alaprajzú beépítést zárt udvarossá kiegészítve egy körbejárható,  funkcionálisan tagolt és átlátható közlekedési rendszerű épületet tervezünk. Az így kialakított épület lehetővé teszi azt, hogy a polgármesteri hivatalhoz tartozó parkolás nagyobb felületet kapjon, illetve egy városrendezési szempontból is fontos új út indítását is segítse.

A földszinten helyeztük el a mindennapi ügyfélforgalomhoz szorosan kapcsolódó tereket és irodákat a hatósági osztállyal együtt, valamint a reprezentációs programokra (házasságkötés, testületi ülés, tanácsterem, konferencia, kiállítás) alkalmas dísztermet. Az egyes funkció zónák szakaszolhatók, a nyitvatartási és ügyfélfogadási időkhöz igazodva. A pincében került elhelyezésre a teljes irattár. Az egész épület mozgássérültek számára akadálymentesített.
 

építész munkatársak: Molnár Csaba DLA, Halmai Dénes, Istók Viktória, König Gergely, Szentkuti Viktor / megrendelő: Edelény Város Polgármesteri Hivatal / tervezett bruttó alapterület: 1912 m2 / hely: Edelény, István király útja 52. / idő: 2011 kiviteli terv