Edelény, Városi Könyvtár átalakítása és bővítése

Edelény Városi Könyvtára különösen fontos csomópontban helyezkedik el, hiszen közvetlen párbeszédet folytat Edelény egyik kiemelt országos műemlék épületével, a Református templommal, illetve a két épület között csatlakozási lehetőség nyílik a L’Huillier-Coburg kastély kertjéhez. A tervezésnél fontos szempont volt, hogy a műemlék templomot kiszabadítsuk a könyvtár szorításából és minél nagyobb rálátást biztosítsunk az István Király utca felől.

Edelény város jelenleg egyetlen közgyűjteményének épülete az 1960-as években épült, feltehetőleg egy már meglévő épület többszöri bővítésével, melyen az elmúlt 45 évben semmilyen felújítás nem történt. Az épület jelenlegi formájában nem alkalmas a működés kezdete óta felhalmozott könyvállomány elhelyezésére, a könyvtárlátogatók fogadására, kultúrált szervizelésére, korszerű könyvtártechnológia befogadására.

Az előzetes vizsgálatok és elemzések alapján a meglévő épület egyetlen megtartásra érdemes része a jelenleg is olvasóteremként működő terület volt. A tervezett bővítés és épületrekonstrukció során alapvető törekvésünk az volt, hogy a közönségforgalmi tereket növeljük és funkcionálisan – alapvetően vizuális eszközökkel - tagoljuk. Biztosítjuk a vendégfogadás kultúrált körülményeit és kisebb rendezvények befogadására alkalmas tereket alakítunk ki. A közvetlen könyvtári funkciók (előcsarnok, információ, szabadpolcos olvasó, folyóiratolvasó, gyermek részleg, közönségforgalmi vizesblokkok) akadálymentes kialakítással a földszinten kaptak helyet. Az emeleten - részben tetőtérbeépítés kihasználásával - kaptak helyet az adminisztráció helyiségei, illetve egy helytörténeti gyűjtemény, kutatószoba és internetező helyek. A közönség által látogatható zónákat egy térben, szintben részben megosztva helyeztük el, ezáltal biztosítva az ellenőrzés és a működtetés feltételeit. A tervezett műszaki beavatkozások során fokozottan vettük figyelembe az épület gazdaságos üzemeltetését, energiatakarékos működését.

 
építész munkatársak: Molnár Csaba DLA, Halmai Dénes, Istók Viktória, König Gergely, Szentkuti Viktor / megrendelő: Edelény Város Polgármesteri Hivatal / tervezett bruttó alapterület: 791 m2 / hely: Edelény, István király útja 49. / idő: 2011 kiviteli terv